Nosy Be guide, aktiviteter och utflykter

Nosy Be – ett strandparadis

Del tre av Cathinkas studieresa till Madagaskar och nu har vi kommit till paradisöar, stränder och sköna bad. Men också massor av härliga upplevelser:

Efter vår upptäcksfärd i några av Madagaskars norra parker och vårt riktiga äventyr i Sahamalaza så har resan kommit till sol- och baddelen. Inte för oss kanske, för vi har ett fullspäckat program men för dig som reser till norra Madagaskar med oss lägger vi in några sköna vilodagar på Nosy Be.

Lite allmänt om Nosy Be

Nosy Be är en idyllisk ö utanför nordvästra Madagaskars kust, känd för sina vackra stränder, kristallklara vatten och livliga korallrev. Ön lockar besökare med sina utmärkta möjligheter för dykning, snorkling och valskådning. Förutom de tropiska stränderna erbjuder Nosy Be även natursköna landskap, doftande ylang-ylang-plantager och små byar som ger en inblick i den lokala kulturen. Nosy Be är också känd för sitt behagliga tropiska klimat året runt, vilket gör den till en av Madagaskars mest populära turistdestinationer.

Nosy Be täcker en yta på cirka 320 kvadratkilometer och är den största av öarna utanför Madagaskars nordvästra kust. För att sätta storleken i ett sammanhang så tar det endast 2-3 timmar att köra runt hela ön.

Stränder på Nosy Be

För att vara helt ärlig så hittar du inte de absolut bästa stränderna på just ön Nosy Be. Utan några av de bästa stränderna ligger på öarna runt omkring, som tur är går det dagsutflykter till dem alla.

Nosy Iranja

Områdets mesta paradisstrand ligger på Nosy Iranja. Här hittar du bländvita stränder och riktigt turkost hav. Mest känd är ön för den sandbank som bara kommer fram vid lågvatten. 

Nosy Tanikely

En annan riktigt trevlig strand är Nosy Tanilely. Här finns inga boenden utan den lilla ön erbjuder en vacker strand med ett marint reservat för snorkling. Du kan också göra den korta vandringen upp till fyren som erbjuder viss utsikt.

Nosy Sakatia

Nästan på simavstånd utanför Nosy bes västra kust finns Nosy Sakatia. Här hittar du förutom en riktigt trevlig strand en naturlig pool där du kan simma med havssköldpaddor.

Andilana Beach

Andilana anses vara Nosy Bes vackraste strand och av de jag hann besöka så överensstämmer det med mina preferenser. Den har vitaktig, mjuk sand och kristallklart vatten, perfekt för bad och snorkling. Stranden ligger på den nordvästra delen av ön och är en av de bäst utvecklade med ett brett utbud av restauranger och hotell i närheten, men den behåller ändå avslappnade atmosfär

Aktiviteter på Nosy Be

SÅ vad kan du då hitta på när du besöker Nosy Be? Det finns en härlig blandad kompott av aktiviteter. Förutom ovan ö-utflykter kan du tex:

Marknaden i Hell-Ville

Vill du komma vardagen nära så besök marknaden i Nosy Be’s huvudort Hell-Ville. Marknaden består av två delar. Det finns dels en inomhus del. Här hittar köttmarknaden, fiskemarknaden, en hel del kryddor men även mycket sovenirer. Runt omkring denna byggnad sprider marknaden ut sig längs de omkringliggande smågatorna. Det är en riktig upplevelse att strosa runt här.

Det heliga trädet

I utkanten av Hell-Ville (inte gångavstånd) kan du besöka det heliga trädet. Trädet är ett Banyan-träd och planterades på 1800 talet till ära för stammen Sakalavas drottning. Under många år kom hon sedan varje år för att ofra en Zebu för lycka och välgång för sitt folk. Trädet är enormt och täcker en yta av ca 45o m2. Det kostar en liten slant att gå in på området men det är det helt klart värt.
Här träffar du även på finurliga lemurer som lärt sig att de kan få sig en banan eller två av besökarna.

Solnedgång från Nosy Be’s högsta punkt

Du kommer inte vara ensam men utsikten och solndegången är magnefik så det är absolut värt ett besök. Den högst punkten heter Mount Passot och du når den med taxi.

Ylang Ylang destilleriet 

Redan när du ankommer ön slår doften emot dig, söt och stark. Det är doften av alla de Ylang Ylang trädens blommor som finns över hela ön. Ur dessa blommor utvinns sedan en olja (det behövs ca 150 kg till varje liter olja) som sedan används i några av världens mest kända perfymer, som till exempel ikoniska Chanel no. 5. På destilleriet vid Lemuria land kan du lära dig allt om processen.

Fiskebyn Ambatoxavavy

Om du vill uppleva ännu mer vardag så rekommenderas ett besök i fiskebyn med det omöjliga namnet Ambatoxavavy. Här kommer fiskarna in med dagens fångst som sedan tas omhand på stranden av byns invånare.
Härifrån utgår även utflykter till Lokobe så det är en bra kombination.

Besöka Nosy Be’s eget naturreserat – Lokobe National park

Lokobe National Park omfattar cirka 7 000 hektar av tropisk regnskog. Här kan du se olika lemurer som den svarta lemuren och den bruna, samt en mängd reptiler, inklusive den färgglada Parson’s kameleonten

Dykning & snorkling på Nosy Be

Jag dyker inte själv men en av tjejerna som var med på vår resa är dykinstruktör så hon hade tcå dagars dykning i sitt progra. Hon gav Nosy Be klart godkänt som dykdestination. Så vad kan du förvänta dig av dina dyk runt ön?

Nosy Be är känd för sina färgglada korallrev och rika marina liv. Under ytan kan du utforska levande koraller och se ett brett utbud av tropiska fiskar, inklusive papegojfiskar, clownfiskar och kejsarfiskar. Napoleonsfiskar är också en vanlig syn. 

Du kan också få se havssköldpaddor, särskilt runt Nosy Sakatia, och på djupare dykplatser kan du stöta på djävulsrockor och mantor. Vrakdykning är populärt kring Nosy Be, med gamla skeppsvrak som blivit hem för ett rikt marint liv. 

För makrodykare erbjuder Nosy Be också möjligheter att upptäcka sjöhästar och nudibranchs.

Den bästa tiden för dykning och snorkling är under torrperioden från april till december, när vattnet är klarast och temperaturen ligger mellan 25–30°C.

Valskådning runt Nosy Be

Valskådningssäsongen på Nosy Be sträcker sig vanligtvis från augusti till oktober. Under denna period migrerar knölvalar till området för att para sig och föda sina ungar. Valskådningsturer är populära under dessa månader, och det finns goda chanser att se valar nära Nosy Bes kustlinje.

Så vad säger du, är det inte dags för ett besök på Nosy Be snart! Kontakta oss så hjälper vi dig sy ihop din drömresa.

Följ oss i våra sociala medier för ännu mer reseinspiration!

Adress

Kenzan Travel Denmark ApS
Stationspladsen 1
3000 Helsingør
CVR.nr 42636258

Kenzan Travel Sverige AB (moderbolag)
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm
Org.nr 556954-0783

Kontakta oss

Telefon: +46 (0)21-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.