Se och göra i Stone Town, utsikt över takåsarna i Stone Town

7 tips – saker att se & göra i Stone Town, Zanzibar

Stone Town på Zanzibar är en fascinerande stad fylld av historia, kultur och unika upplevelser. Här hittar du allt från livliga marknader och spännande arkitektur till vackra solnedgångar och historiska byggnader. Vi har samlat sju tips på saker du inte får missa när du besöker denna charmiga pärla!

Utforska slavhandelns historia vid den gamla slavmarknaden

Slavmarknaden i Stone Town, en av de mest tragiska och betydelsefulla platserna i Zanzibars historia, ligger där Christ Church nu står. Under 1800-talet var Zanzibar en viktig knutpunkt för slavhandeln och denna plats var en gång centrum för slavhandeln på ön.

Idag kan besökare utforska de gamla cellerna som finns under marknaden, där slavar hölls i fångenskap innan de såldes. Cellerna är små och mörka, vilket ger en känsla av den fruktansvärda verkligheten för dem som en gång befann sig där. En guidad tur på platsen ger dig en djupare förståelse för den mörka historien.

Gå vilse i Stone Towns slingrande gränder

Stone Town är ett nätverk av smala, labyrintiska gränder där det är lätt att tappa bort sig. Även om du går vilse, kommer du till slut att hitta vägen. Under din vandring kan du njuta av det livliga vardagslivet eller ta en paus på ett kafé med en god kopp kaffe. Ett annat äventyr är att upptäcka de utsmyckade dörrarna, ett hantverk som är ett arv från Zanzibars indiska befolkning.

Upplev Stone Towns färgstarka marknader

Stone Town har flera livliga marknader som ger dig en färgstark inblick i Zanzibars vardagsliv och kultur. Darajani är den största och mest centrala marknaden, där du kan hitta allt från färska råvaror till kläder och hushållsartiklar. Marknaden har olika sektioner för kött, fisk, kryddor och frukt, vilket ger en äkta känsla av det zanzibiska vardagslivet. Kryddsektionen är särskilt populär bland turister, som kan köpa lokala kryddor från “kryddön.”

På kvällarna förvandlas Forodhani Gardens till en nattmarknad där du kan njuta av en rad lokala delikatesser, som Zanzibar pizza, grillade skaldjur och sockerrörsjuice. Mchangani-marknaden, belägen strax utanför Stone Town, är mindre känd men erbjuder en autentisk upplevelse där lokalbefolkningen handlar färska frukter och grönsaker.

Kanga och kikoy-marknaderna är också värda ett besök, med sina färgglada traditionella textilier som är populära souvenirs. Mwembe Tayari-marknaden, som ligger på gångavstånd från Darajani, är känd för sin livliga atmosfär och nyplockade exotiska frukter som mango och papaya.

Följ Stone Towns arkitektoniska arv genom en promenad

Trots att många byggnader är slitna, ger Stone Towns arkitektur en glimt av dess forna prakt under 1800- och 1900-talen. Staden är en blandning av influenser från arabvärlden, Indien och Europa. Här är några ikoniska byggnader:  

*Sultanpalatset – Ett museum som ger en inblick i Zanzibars sultanliv, även efter att det delvis skadades av brittiska bomber 1896.  

*The Old Fort – Zanzibars äldsta byggnad med en fascinerande historia, som idag fungerar som centrum för Zanzibars årliga filmfestival.  

*House of Wonders (Beit-El-Ajaib) – Byggd på 1870-talet för Sultan Barghash, är detta Zanzibars största byggnad, för närvarande stängd för renovering.  

*The Old Dispensary – Ett av Stone Towns mest utsmyckade hus, byggt 1887 av Zanzibars då rikaste man. 

*Hamambadet – Det första offentliga badhuset på Zanzibar, byggt av Sultan Barghash.

Ta en paus med en kopp kaffe – En smakresa genom kultur och historia

Att dricka kaffe i Stone Town är mer än bara en koffeinkick – det är en upplevelse som sammanför historia, kultur och smak i en enda kopp. Zanzibar, känt för sina kryddor, erbjuder också en lång tradition av kaffe, och en rundvandring i Stone Towns charmiga gränder ger flera möjligheter att upptäcka denna rika dryckeskultur.

Ett självklart stopp för kaffeälskare är Zanzibar Coffee House, ett mysigt kafé beläget i hjärtat av Stone Town. Här kan du njuta av nyrostat kaffe gjort på lokalodlade bönor från Zanzibars fastland. Kaffet serveras med omsorg som gör varje kopp till en konstform. Att sitta på den lilla terrassen med utsikt över de gamla byggnaderna medan du smuttar på en kopp kryddig espresso ger en fantastisk inblick i stadens unika atmosfär. 

För den som letar efter en plats att njuta av både kaffe och vyer är Africa House ett annat populärt val. Med sin takterrass som blickar ut över havet är det den perfekta platsen för att se solen gå ner medan du smakar på Tanzanias finaste kaffebönor. Här blandas doften av havsbris med aromen av nybryggt kaffe, vilket skapar en minnesvärd sensorisk upplevelse.

Tanzaniskt kaffe är känt för sin höga kvalitet, och varje kopp bär på berättelser om lokala odlare, Zanzibars koppling till den globala kaffehandeln och den långa traditionen av kaffeodling i regionen. Kaffebönor härifrån är oftast odlade på hög höjd och har en fyllig smakprofil med toner av choklad och citrus.

Kaffekulturen i Stone Town är också ett arv från stadens kosmopolitiska historia, där influenser från Arabvärlden, Indien och Afrika har sammansmält. Kaffe serveras ofta med traditionella lokala bakverk eller nybakade bröd, vilket gör varje fika till en resa genom Zanzibars smakrika kulinariska arv.

Ta en båttur i en traditionell dhow i solnedgången

Att åka på en dhow-tur innebär vanligtvis att du kliver ombord på eftermiddagen för att segla ut från Stone Town när solen börjar sjunka. Båten seglar längs kusten, och du får njuta av den spektakulära utsikten över stadens gamla byggnader, vars slitna,vita fasader lyser upp av solnedgångens gyllene strålar. Med vinden som för seglet framåt, och det klara turkosa vattnet under dig, blir atmosfären magisk.

De flesta dhow-turer erbjuder även något extra – som livemusik eller servering av lättare tilltugg och dryck ombord. Det är inte ovanligt att få höra traditionell taarab-musik eller att bli bjuden på färsk frukt och lokala snacks medan du njuter av vyerna.

En dhow-tur är mer än bara en båttur – det är en chans att känna historiens vingslag och uppleva en bit av Zanzibars maritima arv på ett autentiskt och avkopplande sätt.

Besök Prison Island

När du vill ta en paus från Stone Towns intensiva atmosfär, kan du ta en båttur till Prison Island. Även om ön aldrig användes som fängelse, var den en gång slavhandlarnas förvaringsplats. Idag är ön mest känd för sina jättesköldpaddor, varav den äldsta är nästan 200 år gammal!

Se och göra i Stone Town

Det finns så mycket att upptäcka i Stone Town! Vi hjälper dig gärna att boka även dagsturer under din resa med oss till Zanzibar.

Fler tips: Läs om Zanzibar i vår Tanzaniaguide.

Följ oss i våra sociala medier för ännu mer reseinspiration!

Adress

Kenzan Travel Denmark ApS
Stationspladsen 1
3000 Helsingør
CVR.nr 42636258

Kenzan Travel Sverige AB (moderbolag)
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm
Org.nr 556954-0783

Kontakta oss

Telefon: +46 (0)21-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.