Madagaskar, Amber Mountain, kameleont

Madagaskars “Small Five” – när storleken inte spelar roll

Madagaskar, världens fjärde största ö, är ett paradis för unika arter tack vare sin isolering under miljontals år. Här finns en otroligt rik biologisk mångfald, och bland de mest fascinerande invånarna är Madagaskars “Small 5” – en samling av fem små, men betydande arter som belyser öns ekosystems mångfald. Till skillnad från Afrikas ikoniska “Big Five”, som representerar stora däggdjur, fokuserar Madagaskars “Small Five” på mindre, ofta förbisedda varelser. Låt oss utforska dessa fascinerande djur, varför de valts ut, och var du kan finna dem.

Varför är just dessa arter Madagaskars ”Small Five”?

Madagaskars “Small Five” har valts för att de representerar olika ekologiska nischer och exemplifierar den evolutionära mångfald som ön är känd för. De är mindre i storlek men spelar en betydande roll i sina respektive ekosystem. Att bevara dessa arter är avgörande för Madagaskars unika natur, då deras välbefinnande reflekterar hälsan hos öns olika ekosystem.

Världens minsta kameleont – Brookesia micra

Madagaskar är känt för att vara hem för världens minsta kameleont, och Brookesia micra, en av de minsta reptilerna på jorden, är en ikon i denna samling. Denna pyttelilla kameleont kan bara bli upp till 3 cm lång och är mästare på kamouflage, vilket hjälper den att undvika rovdjur i den täta skogen.

Var du kan hitta den: Brookesia micra lever i Nosy Hara-arkipelagen på nordvästra Madagaskar, där den döljer sig på marken i fuktiga skogar och under lövskräp. Nationalparker som Montagne d’Ambre är bra ställen att leta efter olika arter av små kameleonter.

Madagaskar, Amber Mountain, kameleont

Fossa (Cryptoprocta ferox)

Fossan är Madagaskars främsta rovdjur och påminner till utseendet om en stor katt, men är närmare besläktad med mungon. Trots sin relativt lilla storlek (ungefär som en liten hund) är den ett formidabelt rovdjur som jagar allt från lemurer till fåglar och små däggdjur. Fossan är en viktig del av ekosystemet på Madagaskar, eftersom den balanserar populationen av lemurer.

Var du kan hitta den: Fossan är mest aktiv i de torra skogarna i västra och södra Madagaskar, särskilt i nationalparker som Kirindy Mitea och Andasibe-Mantadia.

Madagaskars Small Five, Fossa

Den lilla bambulemuren 

Den lilla bambulemurens diet består nästan uteslutande av bambu, en kost som skulle vara giftig för de flesta djur på grund av de cyanidföreningar som finns i bambuplantorna. Dessa små lemurer har utvecklat ett sätt att hantera dessa toxiner och är en av få arter som kan överleva på denna diet.

Var du kan hitta den: Den lilla bambulemuren är vanlig i regnskogarna i östra Madagaskar. Den bästa platsen att se den är i Andasibe-Mantadia nationalpark eller Ranomafana nationalpark.

Madagaskars Small Five Bamboolemuren

Östlig Madagaskardvärguv (Otus rutilus)

Denna lilla uggla, endemisk för Madagaskar, är känd för sina distinkta röda fjädrar och sitt lågmälda hoande. Trots sin ringa storlek är den ett skickligt rovdjur, specialiserat på att jaga insekter och små däggdjur under nattens mörka timmar.

Var du kan hitta den: Den röda uggleugglan trivs i både torra och fuktiga skogar. Det är möjligt att se den i Andasibe-Mantadia nationalpark, men den kan även finnas i nationalparker som Zombitse-Vohibasia.

Madagaskars Small 5, Madagaskardvärguv

Tenrec, som en igelkott fast inte

Tenrecs är en mycket varierad grupp av små däggdjur, och den vanligaste arten är den svanslösa tenrecen. Denna taggiga varelse påminner om en igelkott och har ett intressant sätt att kommunicera med andra i sin grupp genom att gnida sina taggar mot varandra, vilket skapar ett högljutt ljud. 

Men trots sin likhet med igelkotten är tenrecerna  faktiskt närmare släkt med elefanter, sjökor och jordsvin än igelkotten

Var du kan hitta den: Tenrecs är utbredda över hela Madagaskar och finns i olika livsmiljöer, från regnskogar till torra områden. Om du vill se tenrecen kan parker som Ranomafana och Masoala vara bra platser att besöka.

Madagaskars “Small Five” är en påminnelse om öns unika djurvärld och de små, men ändå betydelsefulla, invånare som hjälper till att upprätthålla den biologiska balansen på denna enastående ö.

NYFIKEN PÅ EN RESA TILL MADAGASKAR?

Följ oss i våra sociala medier för ännu mer reseinspiration!

Adress

Kenzan Travel Denmark ApS
Stationspladsen 1
3000 Helsingør
CVR.nr 42636258

Kenzan Travel Sverige AB (moderbolag)
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm
Org.nr 556954-0783

Kontakta oss

Telefon: +46 (0)21-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.