Råttor väcker sällan sympati. De förknippas med smuts, sjukdomar – och den där obehagliga svansen. Men under min resa till Siem Reap i Kambodja fick jag en helt ny syn på dessa djur. Här tränas nämligen råttor till att rädda liv genom att hitta landminor.
Ett land präglat av sin historia
Kambodja bär fortfarande djupa sår från tiden under Röda Khmererna. Det beräknas finnas omkring fem miljoner minor kvar i landet. Många ligger gömda i jorden – en tyst fara som varje år skadar civila.


Råttor med superkrafter
På Apopo Visitor Center i Siem Reap möter jag de så kallade HeroRats. Det är afrikanska jättepåsråttor, tränade att nosa upp trotyl – sprängämnet i minor. De är tillräckligt lätta för att inte utlösa minan och markerar istället var den finns, så att den säkert kan tas bort.
Under en guidad rundtur får vi lära oss om Kambodjas minproblem och hur råttorna arbetar. Vi får se Ezron, en av råttorna, i aktion. Han söker metodiskt av marken och markerar till sist – belöningen: en godbit! En råtta klarar av att söka av ett 200 m² stort område på 20 minuter. Människor behöver flera dagar.


Tränas i Afrika – jobbar i Asien
Råttorna föds och tränas i Tanzania av den belgiska organisationen Apopo. Efter ungefär ett års träning skickas de till länder som Kambodja, Laos och Vietnam – men även till Angola och Mozambique – för att göra nytta i fält.
Magawa – den mest kända råttan
En av stjärnorna hette Magawa. 2020 blev han den första råttan någonsin att få en guldmedalj för sina insatser. Han finns dessutom med i Guinness rekordbok som den råtta som röjt flest minor i världen. Magawa avled 2022, åtta år gammal.


Råttor i ett nytt ljus
Efter besöket lämnar jag centret med en helt ny känsla. De där små nosarna och darrande morrhåren känns plötsligt ganska charmiga. Ja, till och med hjältelika. Men svansen… nja, den är fortfarande svår att vänja sig vid.
//Cathinka
